Günümüzün iş ekosisteminde en büyük trendlerden biri otomasyon gibi görünüyor. Özellikle iş akışı ve süreç yönetiminde otomasyon teknolojilerinden faydalanmak karar verme süreçlerini ve dolayısıyla iş akışını ciddi oranda hızlandırarak firmalara zamanın ruhuna uygun bir ivme kazandırmayı vaat ediyor.
Dünya Ekonomik Forum’unun (WEF) 2020 raporuna göre, iş liderlerinin %80’i iş süreçlerini hızlandırmak için otomasyona gitmeyi ve %50’si tekrarlı görevleri tamamen otomatize etmeyi planladığını söylüyor.
İş akışı süreçlerini dijitale taşıyarak, kurum hiyerarşisinin farklı noktalarında tıkanan iletişim hatları olmaksızın, kurum ihtiyacına uygun standart süreçler üreterek iş akışını hızlandırmanız ve çalışanlarınızın motivasyon ve verimlerini ideal düzeyde tutmanız mümkün. McKinsey & Company tarafından yayınlanan bir rapora göre, iş hacminin ⅔’ünde iş akışını sağlayan görevlerin ⅓’üdijital araçlarla daha otomatik kontrol edilebilir hale gelebiliyor. Böyle bir otomasyon çalışanların elini rahatlatarak anlamlı görevler için daha fazla vakit ve enerji ayrılmasını sağlayacak bir hayat kurtarıcı olabilir.
Dahası, Gartner’ın raporuna göre, 2024 yılı itibariyle, tüm bu yönetimsel ve akışsal görevlerin %60’ı çoğunlukla dijital araçlar tarafından kontrol ediliyor olacak. Özellikle bilgi teknoloji alanındaki sektör liderleri, iş akışının dijital araçlar tarafından kontrol edilmesinin çalışanlara gün bazında %10 ile %50 arasında vakit kazandıracağını ve %50 daha az maliyetli olacağını öngörüyor. İstatistikler umut vadediyor olsa da,dijital iş akışı süreçlerinden bu düzeyde verim alabilmek için süreci çok iyi planlamak ve yönetmek şart. Fakat, nasıl? Bu yazıda, low-code ile iş akışınızı kendi kurumsal yapınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun şekilde dijitalleştirmenin çalışan ve iş verimine olası etkilerinden bahsetmeye çalışacağız.
Teknolojiyle Dirsek Teması Değil, Gerçek Bir Bağ Kurun
Günümüzün yarı-otomatik iş akışı süreçleri onlarca hizmet ve servisin farklı planlarda kullanımını gerektiriyor. Departman ihtiyaçları farklı olabileceği için, bu teknolojik servis ve ürünler farklı şekillerde entegre edilerek akış planlama ve iş süreçlerine dahil edilebiliyor. Bu durum, hem departmanlar arası iletişimi ve ritmik uyumu zorlaştırarak özellikle işbirliği gerektiren geniş ölçekli projelerde gecikme, kör noktalar ve başka aksaklıklara neden oluyor. Low-code ile pek çok iş akışı uygulaması ve servisinden yararlı bulduğunuz özellikleri bir araya getiren ve iş yapınıza uygun olmayan özellikleri dışarıda bırakan bir iş akışı uygulaması inşa edebilirsiniz. Departmanlar arası iletişimden ekip oluşturmaya, buradan her bir ekip ve ekip üyesine görevler atamaya, atanan farklı zaman dilimleri ve proje adımları bazında takibine kadar pek çok uygulamayı aynı anda kullanarak yararlandığınız tüm özellikleri bir araya getirebilirsiniz. Bu sayede onlarca bildirim takip etmeniz, uygulamalar arasında gezmeye ciddi zaman ayırmanız gerekmez. Böylece işle ilgili formaliteler bütüncül bir teknoloji tarafından yönetilirken siz işinize yoğunlaşabilirsiniz.
Önceliklerinizi Gözden Geçirin
İş akışı uygulamalarına ihtiyaç duyulmasının en temel nedenlerinden biri, işletmeleri önceliklerini gözden geçirmeye davet etmesidir. İş gününün yoğunluğu, bir projeye dahil olan aktörlerin sayısı, özellikle büyük firmalarda eş zamanlı yürütülen çok sayıda proje olması, hız ve verim ihtiyacı ile birleşince her şeyin her zaman önemli olduğu yanılgısı oluşabilir. Hazır ürünleri kullanmak ve her gün ortaya çıkan yeni öncelikleri kontrol altında tutmak yerine low-code kullanarak kendi özgün iş akışı sistemlerini dijital dünyaya aktaran firmalar, dürüst bir öz değerlendirme fırsatı yakalamış olurlar. Böyle bir fırsat uzun vadede işletmelerin doğru kanallara yoğunlaşarak çalışan emeği ve kaynaklardan maksimum düzeyde değer yaratmasına imkan verir. Doğru proje önceliklendirmesi ile daha kısa periyotlara daha fazla proje sığdırılabilir ve iş verimi ciddi ölçüde artırılabilir.
Açık İletişimin Gücü
İş akışı dijitalleştirmeyinu low-code ile kurum içerisinde yapmak çalışanların ihtiyaçlarına ve hayatlarını neyin kolaylaştırdığına dair fikir edinmenin iyi bir yoludur. Kurum içi iletişim ve kültürü güçlendirerek çalışanlarınızın işin durakladığı veya aksadığı noktalarda aktif inisiyatif aldığı, daha etkili görev paylaşımı ve işbirliğinin mümkün olduğu bir iş ortamı yaratabilirsiniz. Bu sayede verim, motivasyon, yaratıcı fikirler ve sonuçlar beklediğiniz ekiplerin beklentilerini de karşıladığından emin olabilir ve hem işveren hem de çalışanı memnun edecek bir iş kültürü inşa edebilirsiniz.
Kendi Performansınızı Kuşbakışı Görün
AppCube, kullanima hazir uygulama şablonları ile hizli ve sektor bagimsiz uygulama gelistirme imkani saglayan bir low code uygulama gelistirme platformudur. AppCube ile hızlıca gelistirdiginiz uygulamalari devreye alabilir, ihtiyacina gore uyarlayabilir, gelistirdiginiz uygulamalari görselleştirerek isterseniz genis ekranlar üzerinden takip edebilir, isterseniz responsive ekranlar ile mobil cihazlarınızdan goruntuleyebilirsiniz. Bazen içinde bulunduğunuz bir sistemin nasıl işlediğini ve ne kadar verimli olduğunu objektif olarak görmek zor olabiliyor. Özellikle büyük kurumlarda güncel duruma dair fikriniz, kendi ekibiniz ve kendi deneyiminize bağlı olarak şekilleniyor. Veri görselleştirme sayesinde, büyük organizasyonlarda hayata geçirilen projelerin performansına ve verimine dair net fikir elde edebilirsiniz. Bu sayede verim düşüren aksaklıkları tespit edere performans iyileştirici müdahalelerde bulunabilirsiniz.
AppCube low code platformu ücretsiz deneyimlemek ve Low Code hakkında daha fazla bilgi almak için appcubecloud.io adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar