İşletmelerin üretkenliğini ve başarısını artırmaya yardımcı olan teknolojilerin büyük çoğunluğu birer yazılım geliştirme sürecinin ürünüdür. Gerçekleşmekte olan dijital devrimin bir getirisi olarak bugün pek çok sektörde daha fazla teknoloji kullanılıyor, daha fazla yazılım ürününe ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla yazılım geliştirme tarafında da büyük bir hareketlilik gözlenmektedir. Bu da var olan talebi karşılayabilmek için daha çok yazılımcıya ve daha hızlı süreçlere ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. İşin kötüsü piyasadaki yazılımcıların sayısı bu talebi karşılamaya yetmiyor. Bu sebeple yazılım geliştiricilerin elini güçlendirecek, daha hızlı uygulama geliştirme teknolojilerin gerekliliği gündeme geliyor. Low Code hizmeti sunan platformlar tam da bu amaçla geliştirilmiş teknolojilerdir.
Derin kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan sürükle-bırak yöntemiyle şirketlerin ihtiyaclarina yonelik uygulama oluşturmasına imkan tanıyan platformlar, çağımızın yükselen trendleri arasında ve birçok uzman tarafından yazılımın da geleceği olarak görülüyorlar. Derin bir kod bilgisi olsun ya da olmasın, şirketinizdeki çok daha fazla çalışanı yazılım süreçlerine dahil etmenizi sağlayan bu platformların kullanımı, avantajları sayesinde hızla yaygınlaşıyor. Low code platformlarının yazılım pazarındaki konumlandırılması hakkında yapılan çalısmaları sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Low Code İş Uygulamaları Geliştirme Platformları Hızla Yaygınlaşıyor
Hızlı sonuç vermesi, maliyetleri azaltması, daha iyi kullanıcı deneyimi sunması, verimlilik artışı, degisen surecler icin kolay ve hizli uyarlama yapilabilmesi ve güncellenebilirlik gibi özellikler, dijital çağın hızına yetişmek ve rekabet ortamında daha sağlam bir yer edinmek için artık yazılım geliştirme süreçlerinin sahip olması zorunlu kabiliyetler. Low Code platformlar bu kabiliyetleri sunarak, uygulama geliştiricileri ve şirketleri güçlendiriyor.
ABD menşeli araştırma ve danışma kuruluşu Gartner’a göre düşük kod teknolojisiyle uygulama geliştirmek önümüzdeki yıllarda da yükselişine devam edecek. Tahminlere göre 2024 yılında uygulama geliştirme faaliyetlerinin %65'inden fazlası Low Code platformlar üzerinde olacak. (1)
Low Code Pazarında Yüksek Oranda Gelir Artışı Bekleniyor
Low Code platformlar sayesinde -derin kod bilgisi olsun ya da olmasın- daha çok şirket çalışanının uygulama geliştirme süreçlerine dahil oluşu, profesyonel geliştiricileri destekleyerek iş güçlerini daha verimli alanlara kaydırmalarına imkan tanıyor. sahip olunan zaman ve is gucu kaynaklarının daha etkili kullanılmasıyla ortaya çıkan bu verimli tablo, elbette birçok şirketin arzuladığı bir durum. Bu verimlilik Low Code geliştirmenin hızla benimsenmesinin ve bu hizmeti sunan platformlara karşı artan talebin en büyük sebeplerinden biri.
Research And Markets’in hazırladığı bir rapora göre, küresel çapta Low Code platform pazarından elde edilen gelir 2019'da yaklaşık 10 milyar dolarken, bu rakamın 2030 yılına kadar 187 milyar dolar olması bekleniyor. (2)
Uygulama Geliştirme Süreçleri IT Ekibinin Dışına Taşıyor
Uygulama oluşturmayı yazılım geliştiricilerin ve profesyonellerin yanisira herkesin yapabilecegi bir yaklasimla kullanicilarina sunan Low Code platformlar, bugün herkesi uygulama geliştirerek ürün sahibi olma serüvenine dahil ediyor. Bu işleyiş faydaları sebebiyle şirketler tarafından da hızla benimseniyor. Yapılan bir araştırmaya göre (3) firmaların %80'inden fazlası kod bilgisi olmayan ya da az olan, IT ekipleri dışındaki geliştiricilerin ve IT ekibi dışında uygulama geliştirmenin şirket için giderek daha önemli hale geldiğini ifade ediyor.
Teslimat Süresi Hız Kazanıyor
Yazılım dünyasında rekabet giderek güçleniyor ve uygulama pazarında kendine yer bulmak isteyen her şirket için uygulama kalitesi kadar teslimat süresi de giderek daha önemli hale geliyor. Bu açıdan Low Code platformların sağladığı avantajlar, gerek uygulama oluşturma, gerek güncelleme ve uyarlama süreçlerinde kazandırdığı hız ile şirketlere rekabet üstünlüğü sağlıyor. 2021'de küresel çapta yapılan bir anketin sonuçlarına göre katılımcıların %29'u low code geliştirmenin geleneksel geliştirmeye kıyasla %40 ila 60 arasında daha hızlı olduğunu belirtti. (4)
AppCube ile Low Code Kolaylığını Yaşayın
AppCube, Huwaei’nin 5 yılı aşkın süredir devam eden dijital dönüşüm stratejisinin bir eseridir. Deneyimli ya da deneyimsiz tüm yazılımcılara, kod bilgisi olmadan uygulama geliştirme serüvenine katılmak isteyen herkese, kurumsal müşterilere ve çalışanlarına Low Code uygulama geliştirme ortamı sunar.
İstenilen durumlarda kodlamaya uygun ortam sağlayan, aynı zamanda sürükle bırak yöntemiyle uygulama geliştirme sürecine kolaylık ve hız kazandıran AppCube sayesinde, altyapı hazırlığına gerek kalmadan uygulama oluşturabilir, geliştirdiğiniz uygulama ve içerikleri tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Ayrıca AppCube mevcut kurumsal uygulamalarınızla da kolay şekilde entegre edilebilir.
İş uygulamaları geliştirme süreçlerinde rekabette farklılaşmak ve verimlilik ve karlılığınızı artırmak için AppCube ile hemen tanışın.
AppCube’u ucretsiz deneyimlemek ve Low code hakkinda daha fazla bilgi almak icin huaweiappcube@huawei.com adresinden bize ulasabilirsiniz.
Kaynaklar:
4. https://www.statista.com/statistics/1254662/low-code-development-speed-compared-traditional-it/